Periodontoloji

Dişeti Hastalıkları Tedavisi

Dişeti problemleri diş ve çevre dokularda biriken bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bu birikintiler dişetlerinin kızarmasına, şişmesine hatta kanamasına sebep olmaktadır. Bu birikintiler dişeti çekilmesine de neden olmaktadır ve diş ve dişeti arasında cepler meydana getirmektedir. Bu ceplere bakteriler girmekte ve dişin etrafındaki kemiği eritmektedir. İleri derecede dişeti hastalıkları bu mekanizma ile olmaktadır.

Diş taşı tükürükte bulunan minerallerin dişin üzerindeki plak üzerine çökmesi sonucu oluşmaktadır. Her 6 ayda bir diş taşı temizliği yapmak ve diş hekimine kontrole gitmek dişeti hastalıklarının önlenmesi için oldukça önemlidir. Sanıldığının aksine diş temizliği yaptırmak zararlı değil diş ve çevre dokular için oldukça faydalı bir işlemdir. Diş taşlarının birikmesi sonucunda dişeti çekilmesi, diş ve kemik kayıpları, dişlerin sallanması oldukça sık görülen sorunlardır.

https://www.dentakgul.com/wp-content/uploads/2023/06/periodontoloji.jpg

Bazı durumlarda diş taşları dişin üzerinden diş köküne doğru ilerleyebilmektedir. Bu durumda ‘subgingival küretaj’ adı verilen yani ‘ameliyatla diş taşı temizliği’ yapılması gerekmektedir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılmaktadır ve uzmanlık gerektirmektedir. Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Periodontoloji Uzmanı Dr. Semih Akgül tarafından bu işlem gerçekleştirilmektedir. İlgili bölgenin uyuşturulmasu ve diş kökündeki iltihaplı alanlarının temizlenmesi şeklindedir.

Dişin etrafındaki kemikte ileri seviye erime başladıysa ‘yönlendirilmiş doku rejenerasyonu’ adı verilen bir tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu tedavide ilgili bölgeye yeni kemik oluşturmak üzere kemik tozu ve membran gibi özel materyaller koyulmaktadır. Kemik kaybı olan alandaki dişeti kaldırılır tedavi tamamlandıktan sonra dikiş atılarak yara bölgesi primer olarak kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Operasyondan sonra 3-6 ay aralarla kontrol edilmesi gerekir. Bu tedavi ile hastanın dişlerinin ağızda uzun yıllar boyunca kalması hedeflenmektedir.

Dişeti büyümesinin birçok sebebi olabilmektedir. Anormal tipte bir büyüme söz konusu var ise bu durum dişeti probleminin habercisidir ve hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu durumlarda tedavi yöntemlerinden ‘gingivektomi ve gingivoplasti’ uygulanmaktadır. Bazı hastalarda diş boyutlarının kısa görünmesi onu örten dişetinin fazla büyümesi nedeniyle olabilir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Semih Akgül bu durumda sizi muayene edecek ve detaylı bilgiyi size verecektir.

Bir diğer tedavi yöntemimiz ise ‘depigmentasyon’ adı verilen dişetinin renklenmesinin giderilmesi ve pembe görünümünün geri kazandırılma tedavisidir. Bazı hastalarda dişeti epiteli dediğimiz üst dokudaki melanosit hücrelerin yoğun birikimine bağlı olarak dişeti rengi koyu kahverengi-mor-siyah olabilir. Böyle durumlarda dişetlerinin yeniden şekillendirilmesi ve pigmentasyon gösteren dişetlerine estetik görünüm kazandırılması gerekmektedir. Böylece dişetinde mercan pembesi ve doğal bir görünüm elde edilmektedir. Bu işlem uzmanlık gerektirmektedir ve Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Periodontoloji Uzmanı Dr. Semih Akgül tarafından gerçekleştirilmektedir.

Diyot lazerler dişeti lazerleri olarak da bilinirler ve dişeti operasyonlarında kanama ve ağrı olmaması sebebiyle sıklıkla tercih edilirler. Lazer ile dişeti tedavisi uzmanlık gerektiren bir işlemdir ve Periodontoloji Uzmanımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzman doktorumuzun tez konusu olan diyot lazerler hastalara konforlu ve güvenilir bir tedavi imkanı sunmaktadır.

https://www.dentakgul.com/wp-content/uploads/2023/06/sl.jpg

Sinus Lift Operasyonu

Üst çenede, azı dişlerin üstünde maksiller sinüs adı verilen boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklar vücudumuzda kafa ağırlığının azalmasına ve konuşurken çıkardığımız seslerin oluşmasına yardımcı olmaktadırlar.

Diş çekildikten sonra kemik yüksekliği zamanla azalmakta ve sinüs boşlukları aşağıya doğru sarkmaktadır. Diş kayıpları sonrası uzun zaman geçtikten sonra o bölgeye implant uygulanamaz hale gelmektedir. Böyle bir durumda ‘Sinüs Lifting’ adı verilen bir işlem gerçekleştirilir. Bu işlem kemik hacmini artırmaya yöneliktir. Özel bir cerrahi teknik ile aşağı sarkmış olan sinüs boşluklarının içerisi kemik tozu ile doldurulmaktadır ve boşluklar yukarı doğru itilmektedir. Bu sayede dişsiz bölgelere implant yapılabilmektedir. Bu işlem sonucunda kemiğe yerleştirilecek implantın boyu ve genişliği için yeterli hacmin oluşturulması hedeflenmektedir.

Sinüs lifting işlemini Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Periodontoloji Uzmanı Dr. Semih Akgül gerçekleştirmektedir. Operasyon sırasında kemiği hastanın kendi vücudundan alabileceği gibi, inorganik kemik materyalleri de kullanabilmektedir.

Bu işlem lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. İşlemden 6 ay sonra, sağlıklı kemik dokusu oluşması beklenir. Daha sonra implantlar yerleştirilmektedir. Aynı seansta implant yerleştirilebilmesi için ise bölgede en az 4 mm kemik olması gerekmektedir.

Randevu Planlayın

Sağlıklı bir gülümseme için diş hekimine düzenli olarak gidin, çünkü sağlıklı dişler, kendinize olan güveninizi artırır ve sosyal ilişkilerinizde pozitif bir etki yaratır.

    Ad Soyad

    Telefon

    Hekim

    Tarih

    Leave a Reply